Жимолость - чудова плодова, кущова рослина, невибаглива, зимостійка з красивим листям, смачними та корисними ягодами.
Ягоди - синьо-блакитного кольору, покриті сизим нальотом, подовгасті, мають освіжаючий, приємний, кисло-солодкий смак, що тане в роті. Вони смакують як у свіжому вигляді так і у переробленому. З них виходять дивовижні компоти та випічка.
Вони містять цілий список корисних речовин, вітамінів і мінералів. Багаті на вітаміни групи В, А, С і К. А також, цінними органічними кислотами: яблучної, щавлевої, бурштинової. У складі жимолості є необхідні організму аскорбінова кислота, мікро- і макроелементи: залізо, кальцій, фосфор, магній, калій, бор, натрій, тощо.
Корисні властивості жимолості:
1. Через великий вміст вітамінів, мікро- і макроелементів ягоди зміцнюють імунітет, покращують здоров’я і допомагають боротися із сезонними захворювання.
2. Залізо в складі добре впливає на стан кровоносних судин, очищаючи їх від холестеринових бляшок.
3. Вони збуджують апетит, відомі своїм сечогінними і жарознижувальними властивостями.
4. Крім того, ягоди стабілізують артеріальний тиск, покращують стан організму при захворюваннях жовчного міхура і печінки.
5. Сік жимолості сприяє загоєння шкірних ран, висипу, виразок.
6. Аромат жимолості здатний зняти почуття нервозності і стресу.
Важливим моментом є те, що жимолость не втрачає свої корисні властивості навіть при заморозках чи сушці.
Важливі поради при посадці жимолості:
- Оберіть місце на садовій ділянці для кількох кущів жимолості. Для кращого запилення і в майбутньому хорошого плодоношення рекомендується садити від двох і більше різних сортів.
- Краще обрати відкриту, добре освітлену ділянку. Допускається легке притінення, однак на сонці ягоди будуть більш цукристими та солодкими.
- Культура не переносить сирих, болотистих місць. Не підійдуть їй низинні ділянки, а також місця з поверхневим розташуванням ґрунтових вод.
Ґрунт для жимолості підбирають родючий, пухкий, дренований. Оптимально рівне співвідношення перегною і торфу. Кущ надає перевагу нейтральним або слабокислим ґрунтам для правильного розвитку. У лужних і сильнокислих ґрунтах жимолость частіше піддається грибковим хворобам, дає невеликі врожаї.
Посадка жимолості:
1. Викопують ямку. Оптимальний розмір посадкової ями - близько 50 см в глибину і в діаметрі (або трішки більший розмір за ком кореневої системи).
2. На дно викладають невеликий шар дренажу. Підійде керамзит, щебінь, галька.
3. Насипають родючий ґрунт, додають 30-40 г суперфосфату або іншого добрива для плодово-ягідних культур.
4. Встановлюють саджанець, щоб був на рівні ґрунту.
5. Засипають посадкову яму грунтом, не залишаючи пустот.
6. Рясно поливають рослину, виливаючи не менше 10-15 л води під кущ.
7. Пізніше після посадки замульчувати. В якості мульчі підійде солома, деревна кора або тріска, торф або інші підручні матеріали.
Догляд:
Полив. У період цвітіння і плодоношення жимолость обов'язково поливають, не даючи ґрунту пересихати. При недостатній вологості ягоди будуть сухими та невеликими, а також впаде рівень врожайності.
Мульчування. Необхідно періодично рихлити ґрунт під рослиною і оновлювати шар мульчі. Його товщина не повинна бути менше 10 см.
Підживлення. Перший раз удобрюють жимолость відразу після сходу снігу. Далі підживлюють фосфорно-калійними добривами в період бутонізації.
Додатково можна підгодовувати кущ після збору ягід і восени, для підготовки рослини до зимівлі (фосфорно-калійними, без вмісту азоту).
Формування куща. Обрізку проводять щороку навесні і восени. Після сходу снігу зрізають підмерзлі, зламані і слабкі пагони. А восени видаляють зайві пагони, щоб пропідити кущ, при необхідності омолоджують його.