Жимолость - чудова плодова, кущова рослина, невибаглива, зимостійка з красивим листям, смачними та корисними ягодами.

Ягоди - синьо-блакитного кольору, покриті сизим нальотом, подовгасті, мають освіжаючий, приємний, кисло-солодкий смак, що тане в роті. Вони смакують як у свіжому вигляді так і у переробленому. З них виходять дивовижні компоти та випічка.

Вони містять цілий список корисних речовин, вітамінів і мінералів. Багаті на вітаміни групи В, А, С і К. А також, цінними органічними кислотами: яблучної, щавлевої, бурштинової. У складі жимолості є необхідні організму аскорбінова кислота, мікро- і макроелементи: залізо, кальцій, фосфор, магній, калій, бор, натрій, тощо.

Корисні властивості жимолості:
 

1. Через великий вміст вітамінів, мікро- і макроелементів ягоди зміцнюють імунітет, покращують здоров’я і допомагають боротися із сезонними захворювання.
2. Залізо в складі добре впливає на стан кровоносних судин, очищаючи їх від холестеринових бляшок.
3. Вони збуджують апетит, відомі своїм сечогінними і жарознижувальними властивостями. 
4. Крім того, ягоди стабілізують артеріальний тиск, покращують стан організму при захворюваннях жовчного міхура і печінки.
5. Сік жимолості сприяє загоєння шкірних ран, висипу, виразок. 
6. Аромат жимолості здатний зняти почуття нервозності і стресу.

Важливим моментом є те, що жимолость не втрачає свої корисні властивості навіть при заморозках чи сушці. 

Важливі поради при посадці жимолості: 

  1. Оберіть місце на садовій ділянці для кількох кущів жимолості. Для кращого запилення і в майбутньому хорошого плодоношення рекомендується садити від двох і більше різних сортів. 
  2. Краще обрати відкриту, добре освітлену ділянку. Допускається легке притінення, однак на сонці ягоди будуть більш цукристими та солодкими.
  3. Культура не переносить сирих, болотистих місць. Не підійдуть їй низинні ділянки, а також місця з поверхневим розташуванням ґрунтових вод.

Ґрунт для жимолості підбирають родючий, пухкий, дренований. Оптимально рівне співвідношення перегною і торфу. Кущ надає перевагу нейтральним або слабокислим ґрунтам для правильного розвитку. У лужних і сильнокислих ґрунтах жимолость частіше піддається грибковим хворобам, дає невеликі врожаї.

Посадка жимолості: 

1. Викопують ямку. Оптимальний розмір посадкової ями - близько 50 см в глибину і в діаметрі (або трішки більший розмір за ком кореневої системи).
2. На дно викладають невеликий шар дренажу. Підійде керамзит, щебінь, галька.
3. Насипають родючий ґрунт, додають 30-40 г суперфосфату або іншого добрива для плодово-ягідних культур.
4. Встановлюють саджанець, щоб був на рівні ґрунту.
5. Засипають посадкову яму грунтом, не залишаючи пустот.
6. Рясно поливають рослину, виливаючи не менше 10-15 л води під кущ.
7. Пізніше після посадки замульчувати. В якості мульчі підійде солома, деревна кора або тріска, торф або інші підручні матеріали.

Догляд: 

Полив. У період цвітіння і плодоношення жимолость обов'язково поливають, не даючи ґрунту пересихати. При недостатній вологості ягоди будуть сухими та невеликими, а також впаде рівень врожайності. 

Мульчування. Необхідно періодично рихлити ґрунт під рослиною і оновлювати шар мульчі. Його товщина не повинна бути менше 10 см.

Підживлення. Перший раз удобрюють жимолость відразу після сходу снігу. Далі підживлюють фосфорно-калійними добривами в період бутонізації.
Додатково можна підгодовувати кущ після збору ягід і восени, для підготовки рослини до зимівлі (фосфорно-калійними, без вмісту азоту). 

Формування куща. Обрізку проводять щороку навесні і восени. Після сходу снігу зрізають підмерзлі, зламані і слабкі пагони. А восени видаляють зайві пагони, щоб пропідити кущ, при необхідності омолоджують його.